Een zelf gemaakt cadeau is wat de juf of meester het liefst krijgt! De verjaardagen van de juffen viert de klas op een speciale “juffendag”. Aan het eind van elk schooljaar is er het afscheid-cadeau waar ook vaak/graag voor geknutseld wordt. Kortom: genoeg momenten om met dit gratis patroon een leuk etui te naaien van een door de kids gekleurd stuk stof! 

DIY Etui - Juf & Meester
DIY – Etui Juf & Meester

Stof zelf inkleuren!

Er zijn verschillende inkleur-katoen stoffen te koop die voor juffen & meesters geschikt zijn. Prinsessen, zeemannen of de hippe Kawaii Squishy figuren doen het hier altijd goed. Deze stoffen komen van het Holland Stoffenhuis, onze vaste partner en kosten 7,95 per meter – uit een meter kun je ruim 10 etuis maken.

Stof inkleuren is net als een hele grote kleurplaat en heerlijk om een middag mee te vullen. Het beste gebruik je een stift met een dunnere punt, zoals de Edding Textile 4600 serie. De kleuren kunnen in elkaar overvloeien als je te dicht bij elkaar kleurt, de zwarte lijnen aanhouden is de beste truc!

DIY Etui – Tutorial

Het etui in elkaar naaien is eenvoudig en kun je met elke naaimachine doen. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen dit met onderstaande tutorial ook helemaal zelf proberen. Tijdens de kindernaailes in ons atelier is dit een geliefd tussendoor-projectje!

Wat heb je nodig?

  • Textielpennen in verschillende kleuren
  • Inkleur katoen minimaal 40cm hoog en 25cm breed.
  • Een niet deelbare rits van ongeveer 20 cm
  • Een stofschaar, liniaal, naaimachine, garen en spelden.
Niet-deelbare rits 20cm

Stappenplan

1. Knip een stuk stof van 36cm hoog en 23cm breed. Let erop dat de print op de stof horizontaal loopt in de breedte. Kleur de stof in zoals je leuk vindt: niet alle figuren inkleuren is ook een optie! Misschien wil je wel signeren met je naam of een leuke wens voor de juf of meester.

Afmetingen etui - 36cmx23cm
Afmetingen rechthoek voor etui: 36cm x 23cm

2. Leg de rits op zijn kop op de goede kant van de stof langs de breedte en speld vast.

3. Naai deze naad onder de naaimachine met de naald zo dicht mogelijk langs de rits. Wanneer je bij de runner bent doe je de naald in de stof en de persvoet omhoog, zo kun je de runner verder schuiven zodat hij niet meer in de weg zit. Doe de persvoet weer omlaag en naai de naad af tot het einde van de rits.

Naai de rits vast langs de brede zijde van de stof

4. Keer de rits naar de goede kant en stik de naad door vlak langs het randje: zo blijft de stof en de rits goed op zijn plek in het etui.

5. Herhaal stap 2, 3 en 4 voor de andere kant.

Aan twee zijden doorgestikte rits

6. Leg de etui nu binnenste buiten op elkaar, met de rits een klein stukje geopend. De rits ligt het beste 3cm van de bovenkant van je etui. Zorg ervoor dat de print “rechtop” staat aan de zijde van de rits waar de meeste stof ligt. Speld de beide zijden vast op elkaar en naai ruim van de kant (1cm) vast met de rechte steek. Werk af met een zigzag steek.

Als je het leuk vindt kun je een lusje aan het etui toevoegen. Speld dan langs de lange zijde een stukje lint in een lus tussen de stof, zoals in neon-roze in dit voorbeeld.

Het sluiten van de zijnaden
Het spelden en naaien van de zijnaden van de etui

7. Keer de etui om en duw de hoekjes netjes uit met een dichte schaar bijvoorbeeld.

Tadaa – je etui is af en klaar voor gebruik! Vul de etui eventueel met iets lekkers of liefs & heel veel plezier met geven aan jouw juf of mees.

Hulp nodig, meer leren of andere vragen?

Tijdens onze wekelijkse naailessen kun je terecht om met begeleiding te werken aan jouw naaiproject & zo leer je lekker aan de slag te gaan met je naaimachine. Er kan zoveel leuks met stof, schaar en naaimachine! Kids vanaf 8 jaar (groep 5) zijn bij ons in de middag welkom voor super gezellige kindernaailes. Op een leuke en inspirerende plek in Leiden: het Poortgebouw van De Meelfabriek!

Atelier Kleurstof – in het Poortgebouw van De Meelfabriek in Leiden