Maak deze vrolijke kerstbomen met naaimachine en stof! Een leuk project voor de vakantie of gewoon lekker samen thuis nu de kerst eraan komt. Deze tutorial is speciaal gemaakt voor kids, in twee uurtjes zet je hem samen in elkaar – ook voor kids die nog nooit genaaid hebben! Natuurlijk kun je hem ook zelf maken.


Stap 0: Benodigdheden

  • Een stuk stof van 30cm hoog en 1,40cm breed (100% katoen)
  • Lintjes voor in de piek (2x 20cm, maximaal 5mm breed)
  • Plakband, garen, spelden, stift of kleermakerskrijt, naaimachine en een schaar.
  • Vul-materiaal: wij gebruikten fiberfill maar restjes stof kan ook!
  • Versiering voor aan de takken en de piek: alles kan, wij gebruikten kerstbelletjes.

Stap 1: Patroon overnemen op de stof

Het patroon kun je downloaden via onderstaande link. Print het op A4 papier en meet het test vakje na: 2x2cm hoort dit te zijn.

Print het patroon 2x uit. Knip vervolgens de halve kerstbomen uit en plak ze met de middens tegen elkaar tot je 1 hele kerstboom hebt: dit is je patroon.

Leg de stof met de goede kanten op elkaar dubbel gevouwen voor je neer. Leg het patroon er zo op dat er twee kerstbomen naast elkaar passen op je stuk stof. Trek met de stift/kleermakerskrijt de kerstboom over op de stof. Geef aan de onderkant een stuk van 10cm aan met twee dwars-streepjes. Herhaal dit voor de tweede kerstboom. Deze lijnen worden je stiklijnen. Tussen de dwars-streepjes aan de onderkant naai je niet, dit wordt je keergat.


Stap 2: Spelden & lintjes voor de piek

Speld de stoflagen aan elkaar in het midden van de kerstbomen met drie speldjes. Knip nu de stof in twee stukken, zodat de kerstbomen op dubbele stof los van elkaar zijn.

Bovenin de kerstboom komen twee lintjes waarmee we later de piek zullen maken. Kies een mooi lintje uit en knip 2 stukjes van 20cm. Klap een laag stof bij de punt van 1 van de kerstbomen weg en schuif de lintjes er in. Er steekt 1cm lint uit buiten je stof, de rest van het lint zit “verstopt” tussen de twee lagen stof. Zet elk lintje vast met een speldje.

Let op: zorg er voor dat de lintjes liggen binnen de tekening van de kerstboom.


Stap 3: Naaien van de kerstbomen

Gebruik de rechte steek met naaien, begin en eindig door goed af te hechten. Begin met naaien bij een van de dwars-streepjes onderaan de kerstboom. Naai de hele getekende lijn tot aan het andere dwars-streepje.

Bij elk uiteinde van een tak plaats je de naald in de stof, haal je het naaivoetje omhoog en draai je je werk. Zo krijg je scherpe punten aan de kerstboom.

Bij de top van een van de kerstbomen haal je de speldjes eruit voordat je over de lintjes heen naait. Na het naaien knip je de stof weg tot 1cm van de genaaide lijn.


Stap 4: Keren en vullen van de kerstbomen

Om mooie punten aan de kerstboom te krijgen gaan we overtollig stof op deze plekken wegknippen. Bekijk de foto’s goed! Begin met de punten van de takken: knip de stof weg precies tot aan het stiksel. Daarna knip je de stof in tot aan het stiksel aan de onderkant van elke tak. Je hebt nu twee kerstbomen voor je zoals op de laatste foto te zien.

Na het knippen keer je de kerstbomen binnenste buiten door het keergat. Gebruik een schaar of breinaald met stompe punt om de takken en de punt goed uit te duwen. Strijk vervolgens de bomen mooi plat in vorm.

Voor het vullen neem je een theeglas/mok per kerstboom die je vult met vul-materiaal. Als eerste neem je 6 kleine balletjes om de punten van de takken mee op te vullen. De rest van de vulmateriaal verdeel je vervolgens over de rest van de kerstboom. Je zult zien dat de boom ongeveer 2cm hoog is, niet heel dik dus. Speld als laatste het keergat dicht aan de onderkant.


Stap 5: In elkaar zetten van de kerstboom

Als eerste naai je het keergat dicht van elke boom door vlak langs het randje over de gespelde stof te naaien. Hecht goed aan en af.

Leg dan de kerstbomen op elkaar en speld ze over de middenlijn vast aan elkaar. Naai vervolgens de bomen in een rechte lijn van boven naar beneden op elkaar. Een grote steeklengte maakt het naaien hier makkelijker.

Tip: Mocht je bij een van de kerstbomen aan de onderkant stof “over” hebben, dan kun je die in de laatste centimeter dubbelvouwen en mee-naaien – zie de laatste foto.

Je hebt nu een kerstboom die je neer kunt zetten!


Stap 6: Versieren van de kerstboom

Je kunt jouw kerstboom natuurlijk versieren hoe je wilt: kleine balletjes, strikjes, opstrijk kraaltjes, lampjes…!

Wij gebruikten de lintjes aan de top om belletjes aan te rijgen. Door er daarna een mooie strik in te maken heb je een feestelijke piek!

Aan de puntjes van de takken hebben we met naald en draad kleinere belletjes gemaakt. Een heerlijk klusje voor bij de kachel op de bank!

En tadaa, daar staat jouw eigen kerstboom.

Vrolijk Kerstfeest!

Heb je zin in meer na deze tutorial? Bekijk onze naailessen voor tieners, kids en volwassenen hier en meld je aan!