Dit schattige konijn-tasje is gezellig én handig bij het eieren zoeken of je versiert er bijvoorbeeld de paastafel mee. Leuk als kado of om gewoon voor jezelf te maken. Door de knoop in de oren staan ze er altijd vrolijk en grappig bij!

Wist je dat we voor kids & tieners de paasnaaidagen organiseren om deze toffe eierwarmers te naaien?


Tutorial konijn-tasje

Dit konijn-tasje is een leuk project voor zowel beginners als gevorderden – als kado of gewoon voor jezelf! Ook leuk om te maken met kids, kinderen die weten hoe de naaimachine werkt kunnen dit heel goed zelf! In 6 video’s nemen we de stappen overzichtelijk en uitgebreid met je door:

Stap 1: Benodigdheden & knippen

Dit project is heel geschikt om met leuke rest stofjes aan de slag te gaan. Wat heb je nodig:

  • Het patroon, download het hieronder (dit is inclusief naadwaarde):
  • Vrolijke stoffen voor de binnen en de buitenkant van het tasje, van minimaal 30cm hoog. Een stof zonder rek is het meest geschikt.
  • Knoopjes, flockfolie óf wat dikker garen om oogjes en het snuitje te maken.
  • Garen, spelden, naaimachine, schaar & een zoom-maatje!

Neem het patroon over op patroonpapier en spiegel het direct op het patroonpapier. Je hebt nu een patroondeel met de vorm van de voorkanten/achterkanten van het tasje. Knip dit patroondeel twee keer uit de stof voor de buitenkant en twee keer uit de stof voor de binnenkant.

Tip: Let er bij het knippen van de stof op dat het patroon in de juiste richting op de stof ligt. Het best houdt je de draadrichting voor alle geknipte delen gelijk én let je erop dat de print van je stofje de goede kant op wijst. Bijvoorbeeld een bloem heb je het liefst rechtop op je tasje.

Stap 2: Maken van het gezichtje (optioneel)

Op het tasje zit een vrolijk gezichtje, dit kun je toevoegen naar eigen inzicht. (Ook zonder snoetje is het tasje leuk!) Maak er bijvoorbeeld een met knoopjes óf wat dikker garen. Ook kun je een snoetje zoals in het filmpje maken met flock/flex-folie. Let erop bij het plaatsen van het snoetje op het patroondeel dat je de oogjes en de neus niet te ver uit elkaar zet – zo wordt het gegarandeerd een schattig konijntje!

Tip: Heb je zelf een snijmachine? We kunnen de file die wij gebruikten voor de tasjes aan je toesturen. Stuur ons een e-mail op info@atelierkleurstof.nl. Heb je al les bij ons? Stuur je docente even een appje, dan snijden we een geflockt snoetje voor je uit!

Stap 3: Naaien van de oren

Speld een voorkant en een achterkant op elkaar met de goede kanten op elkaar. Je gaat nu alleen de bovenzijde, daar waar de oren zitten, aan elkaar naaien. Naai op persvoet breedte. Begin bij de zijkant, naai langs het oor tot aan de andere zijkant. Hecht goed aan en af met je naaimachine door een paar steken vooruit en achteruit over elkaar te maken. Herhaal dit voor het andere deel voorkant en achterkant.

Als je genaaid hebt, dan knip je de helft van de naadwaarde weg om de vorm van de oren mooi in de stof te krijgen na het keren. Keer de oren en strijk ze plat. Je hebt nu twee keer een voorkant & achterkant aan elkaar genaaid en vrolijke oren als resultaat!

Stap 4: Naaien van de zijnaden en ondernaden

Leg de genaaide oren beiden met dezelfde stof naar boven voor je neer. Flap het deel stof dat boven ligt weg over het oor heen. Je ziet nu van beiden oren de slechte kant van de stof voor je liggen. Leg nu de voorkant op de voorkant en de achterkant op de achterkant, met de goede kanten van de stof dus tegen elkaar. Speld de zijnaden en de ondernaden vast. Plaats bij de ondernaad van de binnenkant van het tasje spelden zó dat er 3cm niet genaaid wordt voor het keergat.

Naai op persvoet-breedte deze vier naden, en laat dus in de ondernaad van de binnenkant 3cm open. Hecht goed aan en af.

Tip: let erop dat de oren niet per ongeluk tussen de te naaien naad komen te liggen!

Stap 5: Naaien van de bodem

Om de bodems te naaien gaan we de stofdelen van elkaar halen in de hoeken. In elke hoek haal je de stof van de binnenkant en de stof van de buitenkant van elkaar, en leg je de genaaide zijnaad & ondernaad tegen elkaar. Speld deze dwars-naad en naai op persvoet breedte. Goed aan en afhechten. Deze stap herhaal je 4x, voor elke hoek eenmaal.

Stap 6: Keren en de afwerking van het keergat

Je kunt nu het keergat in de ondernaad van de binnenkant gebruiken om je konijn-tasje met de goede kant van de stof naar buiten te keren. Naai vervolgens het keergat dicht door de stof zó op elkaar te leggen dat de rand doorloopt met dat wat al genaaid is – naai dit stukje zo dicht mogelijk op de rand dicht en hecht goed aan en af.

Duw met je vingers de bodem in de binnenkant en de buitenkant van je tasje. Zo ontstaat vanzelf het tasje en blijft het goed staan. Knoop de oren met een enkele knoop en ze staan er gegarandeerd vrolijk bij!

We zijn heel benieuwd naar jouw resultaat! Stuur je ons een foto of berichtje op ons e-mail adres info@atelierkleurstof.nl?Zin in meer? | Meld je aan voor onze wekelijkse naailessen!

Wil jij de basis van het naaien goed leren óf juist de fijne kneepjes en nieuwe technieken? Meld je dan aan voor onze wekelijkse naailessen. In een gezellige groep heb je wekelijks een creatief & ontspannen moment voor jezelf in ons inspirerende en gezellige atelier in Leiden.

We hebben groepen voor kinderen, tieners en volwassenen voor zowel beginners als gevorderd! Je maakt wat je wil maken en leert dus wat je wil leren. Bekijk ons totale aanbod en rooster hier!