Dit voorjaar en zomer gaan we waarschijnlijk meer buiten wandelen dan ooit! Met deze zonnebrilhoes heb jij je zonnebril altijd stijlvol bij je: als clutch, schoudertasje of gewoon in je tas als zachte beschermende hoes! Een perfect project voor restjes en op-te-pimpen zoveel als je wilt. Denk bijvoorbeeld aan een vrolijk kralenkoord, leuke striklinten of drukkers die je toe kunt voegen. Helemaal leuk: de meeste telefoons passen er prima bij naast je zonnebril!

Het liefst hadden we deze hoes met jullie zelf gemaakt in het atelier. Nu dat nog niet mag, hopen we dat jullie allemaal weer even achter de naaimachine kruipen met deze video-tutorial. Hij is opgenomen vanuit het atelier, zo ben je tòch weer even bij ons binnen! Maak er een heerlijk moment voor jezelf van: creatief bezig zijn met een vrolijk project en natuurlijk koffie/thee of een wijntje erbij :). Vragen? We zijn bereikbaar! Stay safe & sew on!

Liefs, de dames van Atelier Kleurstof  

Was je nog niet op naailes in ons atelier en wil je nu heel graag starten? Bekijk ons aanbod hier. We verzorgen naailessen voor volwassenen, tieners en kinderen op bijna alle dagen en avonden in de week!


Tutorial zonnebrilhoes naaien

Deze zonnebrilhoes is een leuk project voor zowel beginners als gevorderden – als kado of gewoon voor jezelf! Ook leuk om te maken met kids, kinderen die weten hoe de naaimachine werkt kunnen dit heel goed zelf! In 8 video’s nemen we de stappen overzichtelijk en uitgebreid met je door:

Stap 1: Benodigdheden & knippen

Dit project is heel geschikt om met leuke rest stofjes aan de slag te gaan. Wat heb je nodig:

 • Het patroon, download het hieronder (dit is inclusief naadwaarde):
 • Vrolijke stoffen voor de binnen en de buitenkant van de hoes, van minimaal 15 cm hoog. Een stof zonder rek is het meest geschikt.
 • Fleece of fiberfill voor de vulling, van minimaal 15cm hoog.
 • Striklint om de sluiting en eventueel tas-lusjes te maken (2x20cm & 2x6cm).
 • Drukkers, magneetsluiting of een (zelf-gemaakte) tas-ketting van ongeveer 120cm.
 • Garen, spelden, naaimachine, schaar & een zoom-maatje!

Neem de drie patroondelen over op patroonpapier en knip uit. Knip de patroondelen elk 1 keer uit binnenstof, 1 keer uit buitenstof en 1 keer uit vulling-stof. Geef een knipje van maximaal 0,5cm langs de rand bij elk uitgeknipt patroondeel zoals aangegeven op 2 plekken bij elke plooi en in het midden van de patroondelen.

Tip: Let er bij het knippen van de stof op dat het patroon in de juiste richting op de stof ligt. Het best houdt je de draadrichting voor alle geknipte delen gelijk én let je erop dat de print van je stofje de goede kant op wijst. Bijvoorbeeld een bloem heb je het liefst rechtop op je hoesje.

Stap 2: Spelden van de plooien en klep

Nu alle patroondelen geknipt zijn ga je de onderdelen spelden zodat je een aantal naden achter elkaar kunt naaien. We hebben het spelden opgedeeld in 3 stappen

 1. Plaats de geknipte vulling delen tegen de slechte kant van de stof van de binnenkant van je zonnebrilhoes – zet ze in het midden even vast met een speld. Deze samen gespelde stof ga je vanaf nu verwerken alsof het 1 stof is.
 2. Neem per plooi de knipjes tussen je vingers en speld ze met de goede kant van de stof op elkaar. Langs de “vouw” die je nu hebt aan elke kant van het patroondeel meet je 3cm af met een zoommaatje. Je tekent hier een markeerpunt met textielstift of potlood – deze aantekening verdwijnt later in de binnenkant van de zonnebrilhoes. In totaal maak je op deze manier acht plooien: in de binnenstof en buitenstof zitten twee plooien aan zowel de voorkant als de achterkant.
 3. Neem de patroondelen voor de klep en speld ze langs de ronde rand op elkaar met goede kanten op elkaar. Plaats precies bij het aangegeven middenteken een striklint van 20cm tussen de goede kanten van de twee delen.

Stap 3: Naaien van de plooien en de klep

In deze stap naai je in totaal 8 plooien in de patroondelen en naai je de patroondelen van de klep met striklint ertussen:

 1. Bij elke plooi naai je in een rechte lijn van het knipje naar het gemarkeerde punt op 3cm van de rand van de gespelde stof. Hecht steeds goed aan een af. In totaal doe je die acht keer. Laat de stof die dubbel genaaid is zitten, knip niets weg.
 2. De patroondelen van de klep naai je langs de ronde rand aan elkaar op persvoetbreedte. Gebruikt een rechte steek en hecht goed aan en af. Knip de helft van de naadwaarde weg om een mooie ronding in de klep te krijgen.

Stap 4: Spelden van de binnenkant, de buitenkant en de klep

In deze stap ga je de binnenhoes, de buitenhoes en de klep spelden met de patroondelen van de voorkanten en achterkanten waarin je zonet de plooien hebt gemaakt:

 1. Neem de twee patroondelen van de buitenkant van de zonnebrilhoes en plaats ze met de goede kanten van de stof tegen elkaar.
 2. Leg nu de “flapjes” stof van de genaaide plooien per plooi steeds tegenovergesteld op elkaar. Zorg dat de genaaide naad van de plooi van de voorkant van de hoes gelijkt loopt met de plooi in de achterkant van de hoes. Er ontstaan “kruisjes” op die plekken waardoor de nu te naaien naad minder dik is dan wanneer alle “flapjes” dezelfde kant uit gevouwen zouden zijn.
 3. Speld de doorlopende ondernaad & zijnaden verder vast, alleen de bovenkant blijft open. Plaats tussen de stoflagen een stuk striklint van 20cm midden in de ondernaad, bij je gemarkeerde punt. Let erop dat je op de uiteinden van de naad een klein “puntje” van de stof van de voorkant laat uitsteken boven de rechte bovenrand van de stof van de achterkant om de hele naad netjes te kunne sluiten met het naaien.
 4. Neem nu de twee patroondelen van de binnenkant van de zonnebrilhoes (bij deze patroondelen is de vulling-stof door de plooien inmiddels vast gezet aan de binnenstof) en speld ze zoals in punt 1 t/m3 beschreven.
 5. Markeer aan de rechte onderkant van de binnenkant van de hoes een stuk van 5cm als keergat. Wij gebruiken dubbele spelden om dit aan te geven. Op dit stuk ga je straks niet naaien.
 6. Keer de genaaide klep, duw de ronde naad mooi uit en speld vast langs de rand. Langs deze rand ga je de klep doorstikken.

Tip: Let erop dat de striklinten niet per ongeluk tussen de te naaien naad komen te liggen!

Stap 5: Naaien van de binnenkant, de buitenkant en de klep

Naai de in de vorige stap gespelde naden op persvoet-breedte met een rechte steek. Hecht goed aan en af & vergeet niet het keergat open te laten aan de onderzijde van de binnenkant van de hoes!

Tip: Gebruik een tornmesje om de stof onder de naaimachine door te helpen wanneer je een wat dikker stuk moet naaien (bijvoorbeeld bij het aan elkaar naaien van de vulling-binnenkant stof)

Stap 6: In elkaar naaien van de zonnebril hoes

Om de zonnebrilhoes in elkaar te naaien keer je eerst de binnenkant binnenste-buiten: de goede kant van de stof zit nu aan de buitenzijde. Neem de genaaide klep en leg de rechte rand tegen de achterrand van de binnenkant van de zonnebrilhoes aan – speld vast. Let erop dat de goede kanten van de stof hier tegen elkaar aan komen: dus de stof van de binnenkant van de klep ligt tegen de genaaide binnenkant van de hoes.

Optie: Wil je later een tasje maken van je zonnebrilhoes? Speld dan nu 2 lusjes van het striklint tegen de zijnaad van de binnenkant van je hoes vast, op de goede kant van de stof.

Nu neem je de buitenkant van de hoes en die schuif je “om” de binnenkant van de hoes heen. Je zorgt er daarbij voor dat de bovenranden mooi tegen elkaar komen te liggen van de binnenkant en de buitenkant van de hoes. Speld deze naad goed vast langs de rand. De rand van de klep zit nu tussen deze twee stoflagen vast.

Naai de binnenkant en de buitenkant nu langs de bovenrand van de hoes vast op persvoetbreedte. Hecht goed aan en af.

Tip: Let erop bij het rondom naaien dat je de overige delen stof goed weg houdt bij de naaivoet om te voorkomen dat je per ongeluk stof “dubbel” naait.

Stap 7: Keren en doorstikken van de zonnebril hoes

Je kunt nu het keergat in de onderkant van de binnenkant gebruiken om de zonnebrilhoes met de goede kant van de stof naar buiten te keren. Naai vervolgens het keergat dicht door de stof zó op elkaar te leggen dat de rand doorloopt met dat wat al genaaid is – naai dit stukje zo dicht mogelijk op de rand dicht en hecht goed aan en af.

Duw met je vingers de bodem in de binnenkant en de buitenkant van je hoesje zodat het de juiste vorm krijgt.

Als laatste stik je de bovenrand van de zonnebrilhoes door om de vorm in de hoes te behouden tijdens het gebruik. Duw met je vingers de naad aan bovenrand goed open en speld deze vast – zorg er dus voor dat de binnenkant en buitenkant mooi tegen elkaar gespeld zijn langs de rand. Naai nu langs deze rand rondom op persvoetbreedte terwijl je de rest van de hoes goed aan de kant houdt.

Stap 8: Passen en sluiten van je zonnebrilhoes!

Je kunt nu het keergat in de ondernaad van de binnenkant gebruiken om je konijn-tasje met de goede kant van de stof naar buiten te keren. Naai vervolgens het keergat dicht door de stof zó op elkaar te leggen dat de rand doorloopt met dat wat al genaaid is – naai dit stukje zo dicht mogelijk op de rand dicht en hecht goed aan en af.

Duw met je vingers de bodem in de binnenkant en de buitenkant van je tasje. Zo ontstaat vanzelf het tasje en blijft het goed staan. Knoop de oren met een enkele knoop en ze staan er gegarandeerd vrolijk bij!

We zijn heel benieuwd naar jouw resultaat! Stuur je ons een foto of berichtje op ons e-mail adres info@atelierkleurstof.nl?Zin in meer? | Meld je aan voor onze wekelijkse naailessen!

Wil jij de basis van het naaien goed leren óf juist de fijne kneepjes en nieuwe technieken? Meld je dan aan voor onze wekelijkse naailessen. In een gezellige groep heb je wekelijks een creatief & ontspannen moment voor jezelf in ons inspirerende en gezellige atelier in Leiden.

We hebben groepen voor kinderen, tieners en volwassenen voor zowel beginners als gevorderd! Je maakt wat je wil maken en leert dus wat je wil leren. Bekijk ons totale aanbod en rooster hier!