Tijdens de lessen krijgen we vaker deze vraag. Een naaimachine is eigenlijk een best technisch apparaat! Tijd voor een een wat meer technische uitleg:

 

Een naaimachine maakt met behulp van een op en neer bewegende naald, een bovendraad en een onderdraad, een stiksel in je stof.

De onderdraad zit opgewikkeld om een spoel in het spoelhuis. De naald met daarin de bovendraad beweegt op en neer. Deze naald gaat door de stoflagen op de naaldplaat heen het spoelhuis in en weer terug omhoog. Als de naald in het spoelhuis gaat, komt hij langs een grijper met daarin de spoel met de onderdraad erop. De bovendraad maakt hierdoor een lusje met de onderdraad. Doordat de stoflagen die onder de persvoet langs gaan, tussen de bovendraad en de onderdraad in zitten, zijn ze nu aan elkaar vest genaaid. De boven& onderdraden samengenaaid in de stof noem je “het stiksel” en daarmee maak je een “naad”.