Er zijn heel veel verschillende soorten naalden. Daarnaast is een naald om de zoveel tijd aan vervanging toe. Zie hier een handig overzicht zodat je door de bomen het bos nog kunt zien!

Voor verschillende stoffen en projecten, zijn er verschillende naalden. Zo heb je de Universal naald, de Jersey naald, de Stretch naald, de Super Stretch naald, de Jeans naald, de Microtex naald, de Leder naald, de Quilt naald, de Topstitch naald, de Metallic naald en de Borduur naald. De naam zegt al welke naald je voor welke stof dient te gebruiken.

De Universal naald zul je waarschijnlijk het meest gebruiken, deze is geschikt voor allerlei soorten stoffen.

Het oog van de naald kennen we allemaal wel, maar daarnaast bestaat een naald nog uit het kolfbegin, de kolf, de markeringen voor het naaldtype en de naalddikte, de schacht, de lange groef, de punt en de tip. Door kleine verschillen in de onderdelen, zijn de naalden geschikt voor andere stoffen.

Door de kleurmarkeringen op je naald kun je zien welke naald je in je handen hebt. De bovenste kleur staat voor het naaldtype, en de onderste kleur voor de naalddikte. In het rechterschema zie je welke naaldtypen en -diktes er zijn.

Wist je dat een versleten naald tot verschillende problemen kan leiden? Zo kan je draad breken, kunnen je steken ongelijk worden, en kan je stof beschadigd raken. Het is dus belangrijk om je naald op tijd te vervangen!