In Spanje, waar de mensen enorm getroffen zijn door het corona-virus en de gevolgen er van, zijn ze begonnen met de actie:  “Todo saldra bien” – “Alles ko​mt goed”. Er worden regenbogen in allerlei vormen en maten geknutseld en getekend en voor het raam gehangen, regenboog-vlaggen genaaid en linten in elkaar gevlochten als symbool van hoop en vetrouwen in deze bizarre tijd.

Wij van Atelier Kleurstof vinden dit een mooie, fijne, positieve actie en dragen daar graag ons steentje aan bij. Daarom heb ik, Aswintha (Instagram: ashi crochet), het “Plant Rainbows” haakpatroon ontwikkeld. 

Om iedereen de mogelijkheid te geven om mee te doen aan dit project heb ik het patroon zo simpel mogelijk gehouden zodat iedereen deze regenbogen kan haken! Hoe meer, hoe beter!

Vergeet niet ons een foto van je regenboog te sturen per e-mail (info@atelierkleurstof.nl) of per what’s app aan Aswintha: 06-53947894. Zo krijgt jouw werk ook een plaatsje in de “Wall of Rainbows” en motiveren we nog meer mensen om te beginnen met haken.

Alles Komt Goed

Patroon “Plant Rainbows!”

De dikte van je garen is niet belangrijk, zolang je maar een haaknaald gebruikt die bij je garen past. Ben je een haker/haakster met weinig tot geen
ervaring? Dan raad ik je aan om dik garen te nemen, geschikt voor haaknaald 4-7 mm.

Ik gebruikte haaknaald 4 en Yarn&Colors – Epic: 34 deep cerise, 31 cardinal, 20 orange, 13 sunglow, 86 peony leaf, 74 opaline glass, 51 plum.

Gebruikte steken & link met uitleg

Kun je (nog) helemaal niet haken? Klik hieronder op de steek die je nog niet kent; de uitleg volgt! Op deze manier hopen we dat er ook een heleboel kinderen zijn die regenbogen gaan haken. En een steekje meer of minder is in dit patroon ook niet erg belangrijk:

opzetlus

l     = losse

½ v = halve vaste

v    = vaste

Stappenplan

1. Maak een opzetlus met paars garen en haak 12 lossen

2. Steek nu je naald in de allereerste losse.

3. Maak er een ring van door ½ vaste in de eerste losse te haken.

4. Haak 18 vasten om de ring

5. Eindig de toer door een ½ vaste in de allereerste steek te haken. Afhechten: Knip de draad af (laat ongeveer 4 á 5 cm over)en haal deze door het lusje op je naald.  Stevig aantrekken. 

6. Nu hecht je de volgende kleur aan (blauw) door een opzetlus te maken en een halve vaste te haken. Dit kan in elke willekeurige steek. In de volgende steek haak je 1 vaste. In de steek daarna haak je 2 vasten. Dit herhaal je steeds (1 vaste in de volgende, 2 vasten in de volgende) totdat je alle steken hebt gehad.

7. Als je aan het eind van de toer bent, heb je 27 vasten gehaakt. Hecht af door een halve vaste te haken in de eerste steek (de steek tussen de aangehechte steek en de 1e vaste). Knip de draad af en haal deze door het lusje op je naald.

8. Nu de groene: hecht de draad weer ergens aan met een halve vaste. In de volgende steek haak je 1 vaste. In de volgende steek ook. Hierna haak je 2 vasten in 1 steek. 

Dit herhaal je: (1 vaste, 1 vaste, 2 vasten) totdat je aan het einde van de toer bent. Als het goed is heb je nu 36 vasten. Een steekje meer of minder? Dat maakt niet heel veel uit. *Alles Komt Goed* Hecht af zoals bij de blauwe toer.

9. Hecht de gele draad weer aan in een willekeurige steek. In de steken er na haak je achtereenvolgens: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten. Dit herhaal je tot het einde van de toer. 

Je hebt dan 45 vasten gehaakt. (Of ééntje meer of minder, het komt goed!) Je rondje gaat ook een beetje bobbelen maar maak je geen zorgen: ook dát komt goed.

Hecht weer af: ½ v in de steek tussen aanhechtsteek en 1e vaste. Knip de draad af en haal door de lus op je haaknaald. 

10. De oranje toer: je hecht weer aan zoals hiervoor. In elk van de volgende 4 steken haak je 1 vaste. In de 5e steek haak je er 2. Dit (4x 1 vaste, 2 vaste in de volgende)  herhaal je tot het einde van de toer.

Afhechten doe je weer net als bij de voorgaande toeren. En ja; het komt écht goed met het bobbelen! 

11. De één-na-laatste toer: de rode! Je hecht weer aan zoals hiervoor. Daarna haak je in elke steek 1 vaste. Afhechten.

12. De allerlaatste: de roze toer! Steek je naald (met roze opzetlus) niet in 1 maar 2 steken, tussen de 2 steken laat je er één vrij, zoals op het plaatje.

13. Vouw de regenboogcirkel nu dubbel en haak dan een vaste. 

14. Ga door met vasten haken (telkens in de 2 tegenover elkaar liggende lussen) totdat je bij het einde van de toer bent. 

15. Hecht weer af zoals hiervoor beschreven. Met een naald steek je de 2 roze draadeindes naar binnen, de regenboog in. 

16. Als laatste naai je met paars de onderkant dicht.

YOU DID IT! 


Plant de Wereld vol met regenbogen!

Nu je weet hoe het moet, kun er nog één maken. En nóg één, en nóg één….

Want of je nu in de zorg werkt, in de supermarkt; leerkracht bent of loodgieter; thuis werkt (terwijl je ondertussen je kinderen begeleidt met hun thuis onderwijs) of juist extra vaak onderweg bent om de winkelvoorraden aan te vullen ; iedereen zet z’n beste beentje voor en doet wat hij kan in deze vreemde tijd. Maar laten we ook vooral de (alleenstaande) ouderen niet vergeten! Om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan, zitten zij vaak alleen thuis, zonder bezoek van hun vrienden, (klein) – kinderen of ander sociaal contact. Omdat deze situatie nog weken gaat duren, is de kans groot dat deze mensen vereenzamen.

 Dus….maak er zoveel je wilt, en….

  • Zet ze in een potje in de tuin van je eenzame buurman, opa, oud-collega.
  • Maak er een lusje aan en hang hem aan de deur of stop hem in de brievenbus.
  • Stuur hem naar je tante met een lief kaartje er aan.
  • Maak er een slinger van voor je jarige nichtje.
  • Of hang hem voor je raam, zodat we allemaal weten dat we er voor elkaar zijn.

En als laatst…stuur een foto naar ons via info@atelierkleurstof.nl of what’s app Aswintha (06-53947894) zodat we onze “Wall of Rainbows” ermee kunnen vullen en nog meer mensen geïnspireerd raken om te gaan haken!


Wall of Rainbows

Patroon Rainbow Plants: Dit patroon is gemaakt door Ashi Crochet en mag je aan iedereen uitdelen! Graag zelfs: hoe meer mensen er regenboog haken, hoe meer hoop en positiviteit we verspreiden! Als je van plan bent om deze regenbogen te gaan verkopen dan mag dat natuurlijk ook, míts je de opbrengst doneert aan het Rode Kruis zodat zij verder kunnen werken om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan!