Heb jij een (oude) naaimachine thuis staan die je niet meer gebruikt? Via ons atelier kun je die doneren om de lokale gemeenschap in Sri Lanka te ondersteunen. In samenwerking met de stichting thuis & toekomst zorgen we ervoor dat de naaimachines in Sri Lanka komen en ingezet worden om lokale gemeenschappen te leren naaien én daarmee zichzelf en elkaar te kunnen voorzien van kleding en werk.


Wat kun je inleveren?

Alle naaimachines die in ieder geval een rechte stikkende steek hebben zijn welkom – van kindernaaimachines tot industriële naaimachines. Heb je spoeltjes, garen of naalden daarbij dan zijn die zeer welkom. Ook grote schone/nieuwe lappen stof worden mee gestuurd.

Wil je iets doneren? Stuur ons een kort berichtje op info@atelierkleurstof.nl om er zeker van te zijn dat er iemand in het atelier is om jouw spullen aan te nemen.

Update: De laatste verscheping is dit najaar (2023) geweest en de naaimachines worden dankbaar gebruikt zoals te zien op de foto’s die we gekregen hebben:


Meer informatie over het project names Inge Bouwman van de stichting:

Het naaimachine project komt voort uit het gebrek aan werk op het Sri Lankaanse platteland. Miridiya, een plaatselijke gemeenschap in de vissersdorpjes rond Polonnaruwa, is daarom naaicursussen gaan geven. De belangstelling ervoor is groot. Wil men na de cursus aan het werk dan is een naaimachine onontbeerlijk. Er wordt goed gekeken naar wie zeer gemotiveerd is en kundig genoeg om voor een machine in aanmerking te komen. Zo iemand krijgt een tweedehands machine met de verplichting hem langzaam terug te betalen, zodat later weer een ander geholpen kan worden. Meestal doet men naai-en verstelwerk voor de eigen lokale gemeenschap. Sinds kort is er ook een winkeltje bij een van de dorpjes geopend, waar ze hun naaiwerk kunnen aanbieden.

Door de enorme crisis in Sri Lanka worden er geen elektrische apparaten meer geïmporteerd, daarom is het aanbod van tweedehands naaimachines ook drastisch gedaald en de prijs flink gestegen. Door ruimte in een container te huren worden medicijnen, schoolmaterialen en naaimachines verscheept en lokaal ingezet door de stichting.

Voorlopig wil ik iedereen heel erg hartelijk bedanken voor de bereidheid mee te werken en te helpen. We zijn daar ontzettend blij mee!