Update: Libelle STER 2020 gewonnen!

Ontzettend trots zijn we op het winnen van de de Libelle STER 2020! Libelle selecteerde 12 STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat, met voor 2020 de nadruk op het helpen van een ander in de spannende Corona tijd.

Wij naaiden en verspreidden met ons mondkapjes-initiatief in totaal 17200 mondkapjes voor de zorg aan het begin van de Corona uitbraak. Een ongelofelijke prestatie en vooral een belangrijke bijdrage in het stoppen van het Corona virus. Het is een enorme eer om op deze manier zoveel waardering voor ons werk te mogen ontvangen!

Liefs, de dames van Atelier Kleurstof  

LibelleTV opname van uitreiking Libelle STER 2020

TUTORIAL MONDKAPJES NAAIEN

Om het zelf naaien van mondkapjes voor iedereen toegankelijk te maken hebben we een uitgebreide tutorial gemaakt op video – lees hier verder of bekijk ons kanaal op YouTube.

Wat? We werken samen met het mondkapjes naaien met de landelijke organisatie www.mondkapjesmakennederland.nl, en gebruiken het FOD patroon | zie hier . We hebben de methode van naaien voor je uitgezocht en versimpeld. Als je meerdere mondkapjes (synchroon) tegelijk maakt ben je ongeveer 10 minuten per mondkapje bezig!

Twijfel je over de veiligheid en inzetbaarheid van deze mondkapjes? Lees hier!

Wie? We hopen dat iedereen die mee wil helpen dat nu ook kan: van beginner tot gevorderd moet mondkapjes kunnen naaien met deze tutorial!


Tutorial Mondkapjes

Het maken van de mondkapjes hebben we zo simpel mogelijk geprobeerd te maken: de stappen in de video’s spreken voor zichzelf.

Stap 0: Introductie & succes!!

Benodigdheden:
  • Stof van katoen en/of polyester in minimaal twee dessins/kleuren: dit is bestand tegen uitkoken op 90 graden om te steriliseren.
  • Lint van maximaal 1cm breed. Denk aan biasband (wel zigzaggen/locken!), keperkatoen-lint of eventueel zelf geknipte stroken. (Action: Zpaghetti wol voor 3,99 koop je 185 meter, dubbel vastzetten!)
  • Garen, spelden, naaimachine, schaar & een zoom-maatje!
  • Filter materiaal: stofzuigerzak (Action: 5 zakken voor 1,99 óf dubbelgevouwen keukenpapier)

Stap 1: het patroon & ketting-knippen

Het patroon heeft twee onderdelen en kent 3 maten:

  • Maat L: de binnenkant (18,5cm hoog x 20 cm breed) en de buitenkant (20,5cm hoog en 20cm breed) | inclusief naadwaarde  
  • Maat S: de binnenkant (17,5 cm hoog x 18 cm breed) en de buitenkant (19 cm hoog en 18 cm breed) | inclusief naadwaarde  
  • Maat Kind: de binnenkant (12,5 cm hoog x 14 cm breed) en de buitenkant (14 cm hoog en 14 cm breed) | inclusief naadwaarde  

Het beste teken je deze op patroonpapier om vervolgens gemakkelijk veel delen uit stof te kunnen knippen. Wij gebruikten ruitjes-patroonpapier waarbij je een rand van 2cm kunt omvouwen om van het patroon van de buitenkant ook het patroon van de binnenkant te kunnen maken.

Stap 2: patroondelen uitleg

Knip het patroondeel voor de binnenkant uit een ander dessin/stof dan het patroondeel voor de buitenkant: zo is tijdens gebruik de binnenkant en de buitenkant duidelijk herkenbaar.

Stap 3: ketting-naaien meerdere mondkapjes

Stap 4: gebruik zoom-maatje voor plooien

Een zoom-maatje is je beste vriend bij het maken van de plooien in de mondkapjes. In deze video zie je dat door hem te gebruiken je zo klaar kunt zijn met de plooien en er niets lastigs meer aan is!

Verschillende maten, verschillende plooien (bekijk de video):

  • Voor het mondkapje in maat L en S zijn de plooien gelijk: 4cm van de naad tussen binnenkant en buitenkant maak je de eerste plooi van 1cm – daarna maak je de volgende 2 van dezelfde breedte. (zie ook video 5 en 6)
  • Voor het mondkapje voor kinderen zijn de plooien kleiner: 3cm van de naad tussen de binnen en buitenkant maak je de eerste plooi van 0,5cm – daarna maak je de volgende 2 van dezelfde breedte. (zie ook video 5 en 6)

Stap 5: de eerste plooi maken

De plooien starten 4cm (L&S) of 3cm (Kind) vanaf de bovenkant van het mondkapje. De plooien in het mondkapje zijn zowel aan de binnenkant als de buitenkant naar beneden gericht: zo kan er geen vuil in raken. 

Stap 6: de overige plooien maken

Alle drie de plooien zijn 1cm hoog in het mondkapje bij maat L en S. Bij de maat ‘Kind’ zijn ze 0,5cm hoog.

Stap 7: vastzetten en afwerken van plooien

Gebruik een zigzag steek die je smaller en langer instelt – zodat de stof niet samen trekt langs de randen.

Stap 8: inzetten ijzerdraadje voor betere aansluiting gezicht (optie)

Gebruik een stukje van 10cm ijzerdraad (dun & makkelijk buigbaar – eventueel met een beetje plastic eroverheen zoals bij de afsluit-strips van een vuilniszak).

Let op: in verband met problemen in de was is het beter deze stap over te slaan als je voor een instelling werkt waarmee je geen overleg hebt gehad.

Stap 9: de striklinten

De striklinten zijn 45cm lang.

Gebruik lint van maximaal 1cm breed. Denk aan biasband (wel zigzaggen/locken – het rafelt tijdens het wassen), keperkatoen-lint of eventueel zelf geknipte stroken katoen die je dubbel zigzagt/lockt. (Action: Zpaghetti wol voor 3,99 koop je 185 meter, even extra vastzetten in de naad)

Stap 10: striklinten en omslag spelden & naaien

De omslag zit onderaan het mondkapje aan de binnenkant. Deze is bedoeld om een filter in te kunnen schuiven. De omslag is in dit patroon 2cm: let erop dat je hier de slechte kanten van de stof op elkaar legt en daartussen de striklinten van de onderkant plaatst.

Stap 11: mondkapje keren en strijken

Door de plooien plat te strijken is het mondkapje prettiger te dragen voor de hulpverleners.

Stap 12: plaatsen filter mondkapje

Door de omslag aan de onderkant kan een filter geplaatst worden in het mondkapje. Heb je zelf filter-materiaal beschikbaar? Het beste knip je de filter uit keukenpapier: een handige maat is 16x11cm voor een L mond, 14x9cm voor een S mondkapje en 11x7cm voor een Kind mondkapje. Laat anders het mondkapje leeg, zodat de gebruiker zelf een filter kan plaatsen.

Meer informatie van RIVM over gebruik van filtermateriaal vind je hier: https://www.rivm.nl/sites/default/files/2020-06/Achtergronddocument%20afraden%20stofzuigerzak%20v1.0.pdf

Nu ben je klaar! Lees voor gebruik de gebruiksinstructies hier.


Wall of Masks

Vergeet niet ons een foto te sturen per e-mail (info@atelierkleurstof.nl) of per what’s app: 06-54151224. Zo krijgt jouw werk ook een plaatsje in de “Wall of Masks” en motiveren we nog meer mensen om te beginnen met naaien.