Help mee met naaien van mondkapjes voor de zorg! Als inzamelpunt voor de regio Zuid Holland doen we dit geheel vrijwillig, het aanvragen van mondkapjes is ook gratis.

Deze tutorial is speciaal voor de pakketten die beschikbaar zijn gesteld door Michel Wenzel van Thearent. De pakketten bestaan uit kant-en-klaar gesneden lapjes flanel-katoen met band in drie vormen: keperband, biasband of jacquardband. Omdat flanel katoen makkelijker rafelt, zijn deze pakketten alleen geschikt voor mensen met een lockmachine.

Hoe werkt het?

De pakketten zetten we in op basis van aanvragen vanuit de verschillende zorginstellingen. Wilt u mee helpen? Vul dan het contact formulier in. Je wordt dan gekoppeld aan een aanvraag en ontvangt daarna het te verwerken pakket.

Per pakket vind je benodigdheden voor 25 mondkapjes. Als nodig, brengen we de pakketten rond en halen we ze op in de regio Zuid Holland. Wilt u helpen buiten de regio? Dan is het mogelijk om de pakketten opgestuurd te krijgen – we doen dit vanaf 100 mondkapjes om de kosten te beperken.


Tutorial mondkapjes-pakket

Stap 1: Locken van middennaad en korte zijden

In het pakket vind je kleine en grotere rechthoeken gesneden stof. Gebruik de zijde van +/- 20cm als de korte zijde en lock die als eerste aan elkaar. Let op: gebruik enkel lockgaren zonder polyester – zodat de draad niet smelt als je later het mondkapje strijkt.

Stap 2: Striklinten klaar maken

Op basis van beschikbaarheid hebben we biasband, jacquard band (3/4cm breed – dit moet doormidden gelockt) en keperband verdeeld over de pakketten. Bekijk in dit filmpje hoe deze verwerkt kunnen worden tot striklinten. De lockdraden kunnen hierbij afgeknipt worden.

Stap 3: Maken van de plooien

Voor het maken van de plooien ontwikkel je vaak snel je eigen “maniertje”. In dit voorbeeld gebruiken we een zoom-maatje – dit kun je ook vervangen door een mal van karton bijvoorbeeld.

Stap 4: Vaststikken plooien en striklinten

Bij het vaststikken gebruik je een rechte steek met een kleine steeklengte. Je begint met locken aan de kant van de omslag en kunt het lockdraad afknippen wanneer je aan het einde van de zijnaad bent.

Stap 5: Zijnaden locken


Nu ben je klaar! Stuur ons een e-mail bericht voor het ophalen of de verzending.


*Lees voor gebruik de gebruiksinstructies hier.*