Deze tutorial is speciaal voor het maken van de mondkap-hoesjes zoals ontworpen voor de mondkap-houder die Leidse huisarts Walter Schrader samen met Jan Tienhoven bedacht. Door een uit plastic gesneden profiel met een klein elastiekje over dit genaaide hoesje te plaatsen sluit het mondkapje goed aan op het gezicht. In het genaaide hoesje plaats je een filter: ademen is prettig en het mondkapje draagt comfortabel.

Deze mondkap-houders met hoesjes zijn aan te vragen bij Walter Schrader via: walterschrader1@gmail.com tegen een vrijwillige donatie. De mondkap-houders en de mondkap-hoesjes zijn geheel belangeloos gemaakt. De donaties komen ten goede aan een goed doel – herverdeling van medische goederen voor noodhulp in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden: www.remedi.org .

Met stoffen die beschikbaar zijn gesteld door Kwantum Nederland zijn de mondkap-hoesjes gemaakt die uitgedeeld worden. De stoffen zijn geheel belangeloos gesneden tot de patroondelen door Thearent en vervolgens geheel vrijwillig genaaid door Islamitische Samenwerking Nederland Vrouw & Gezin.


Tutorial mondkap-hoesjes voor mondkap-houder

Wanneer je een mondkap-houder hebt kun je met deze tutorial mondkap-hoesjes maken in de stof/kleur die je graag wil. We raden 100% katoen stoffen aan.

Stap 0: Download de drie delen van het patroon hier en print ieder uit op A4 zonder te schalen. (Let op: de rechte onderkant van de voor en achter kant dienen 17cm breed te zijn.)

Stap 1: Gebruik per mondkap-hoesje alle drie de patroondelen.

Stap 2: Werk de randen aan de onderkanten af met een lockmachine of zigzag steek. Strijk van de onderrand van de flap 1cm om naar de slechte kant van de stof. Strijk de onderrand van de voorkant 2,5cm om naar de slechte kant van de stof.

Stap 3: Stik de dubbelgevouwen rand van de flap door met een rechte steek. Plaats het patroondeel van de flap slecht-op-goed op het patroondeel van de voorkant. Let op: de omslag van de voorkant is opengevouwen op de foto, dit is niet nodig.

Stap 4: Plaats het patroondeel van de achterkant goed-op-goed op de patroondelen ‘voorkant & flap’ en speld het geheel vast rondom. Let op: laat de opening bij de omslag open.

Stap 5: Naai de patroondelen rondom in 1 keer aan elkaar met de rechte steek. Hecht goed aan en af.

Stap 6: Werk de rand af met een lockmachine of zigzag steek. Keer het werk en strijk de vorm er mooi in.

Stap 7: Plaats de filter in de hoes en plaats de mondkap-houder om het mondkapje gebruiksklaar te maken.


Stay safe en let op elkaar – #alleensamen


Gebruik: desinfecteren mondkap-houder en mondkap-hoesje

De houder en  de elastiekjes kunnen met normale handzeep worden schoongemaakt. Inzepen gedurende 20 seconden, ruim afspoelen en aan de lucht of met een doekje drogen is afdoende. .

Voor het mondkap-hoesje is hand- of machinaal  wassen op 40-60 graden en drogen in de droogtrommel en/of matig heet strijken (150 graden) voldoende voor het verwijderen of doden van bacteriĆ«n en virussen. 

Het is aan te raden dit na iedere keer gebruik in de publieke ruimte te doen. Eventueel gebruikt filtermateriaal moet worden vervangen .


Meer informatie over mondkapjes door Walter Schrader

https://www.trouw.nl/binnenland/huisarts-walter-schrader-gaat-zelf-het-coronavirus-te-lijf-met-80-000-liter-desinfecterend-middel~b2786adc/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://sleutelstad.nl/2020/03/26/virusbestrijding-zelfgemaakte-mondkapjes-en-gratis-virus-desinfectiemiddel/