We realiseren ons dat de mondkapjes die we thuis naaien niet vergelijkbaar zijn met professionele mondkapjes. Maar ze vormen wel een behoorlijke barrière voor nies en hoestdruppels waarmee het virus kan worden over gedragen.

De mondkapjes zijn zeker niet bedoeld als zelfbescherming voor mensen die met Corona patiënten werken. Ze zijn bedoeld voor medewerkers in de zorg (thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg, hospices, huisartsenzorg). Niet in de eerste plaats om zichzelf te beschermen, maar om hun omgeving (en dus de patiënten die zij verzorgen) te beschermen, voor het geval zij zelf onverhoopt (en nog niet opgemerkt) besmet zouden zijn.

We werken samen met de organisatie achter maakjemondmasker.be & zorgkapjes.nl – het patroon dat we gebruiken wordt landelijk ingezet.

Op internet zijn de meningen over de effectiviteit van mondkapjes tegen besmetting met Coronavirus niet eenduidig. Wij volgen wat dit betreft de vraag van de zorgverleners. Die melden zich bij ons met het verzoek om mondkapjes zoals wij die maken. Zij zijn de professionals die zich realiseren dat de bescherming die deze mondkapjes bieden niet vergelijkbaar is met die van professionele mondkapjes. Maar desondanks vragen ze er naar. Zo lang die vraag er is willen wij ons best doen om daar aan te voldoen.

De zorgverleners die tot nu toe mondkapjes hebben aangevraagd zijn:

  • Xenia Hospice Leiden
  • Marente
  • Buurtzorg Teams
  • Kraamzorg de Waarden
  • Gemiva SVG
  • Voedselbank
  • EuserCare – Palliatieve thuiszorg

Ken/ben jij ook een zorginstelling met tekort? Meld je hieronder aan.


Artikel Nature.com – onderzoek naar gebruik mondkapjes

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2?fbclid=IwAR3jK7t2lc8vVNQA9Oc0NROxGbLbJDfdnI4ETMvaX1YGkhEqC2Z8JGQsrpY